my beLOVEd follower

Saturday, August 12, 2017

Proses Beli Rumah: Part 4 - Loan submission

Assalamualaikum semua~




Lama pulak nak update Proses beli rumah ni. Actually sekarang loan akak dah setel, S&P semua dah sign pun. Alhamdulillah dipermudahkan semua urusan. :)

Kalau terlepas update dari awal lagi dari proses beli rumah,boleh klik link di bawah ni ya :D

Part 1 - Banker's Cheque
Part 2 - Booking
Part 3 - Pilih Lot Rumah


Okay untuk submit loan pula, actually akak pass all related documents such as,
~ payslip 6 bulan
~ latest epf statement
~ 3-6bulan bank statement
~ Offer letter dari majikan
~ Confirmation letter dari majikan

Ni standard documents yang korang kena sediakan la untuk submit loan. So pemaju akan submitkan loan kat semua bank on behalf kita. 1st call akak dapat dari Affin Bank. 2nd dari Maybank. After tengok offer diorang, which interest yang lebih rendah semua, akak choose Maybank sebab dapat interest 4.35% instead of Affin offer 4.75%. Lebih rendah lebih bagus la kan sebab kita yang akan hadap bayar bulanan.


Before raya lagi akak dah sign Offer Letter semua dari bank. and after raya kira setel dah part loan. Legaanya rasa bila loan dah lepas. Tinggal nak sign S&P dari lawyer pulak ^_^

Eh for more info,korang boleh usha kat blog Arif Hussin ni. Banyak sangat info berguna untuk korang nak beli rumah. :D

Tips: Tak salah submit loan banyak bank, tapi pastikan korang dah research jugak bank mana yang bagus + offer yang ditawarkan. If not, bank akan chase kita untuk sign agreement cepat2 after approve. Takkan korang nak tunggu lagi bank lain yang tak konfem lepas lagi loan tu. So banyakkan membaca & tanya kepada kawan2 or saudara mara yang pakar okay? :)


Till then,
Wassalam

0 juta orang sayang aku:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails