my beLOVEd follower

Friday, February 1, 2013

Jodoh itu Rahsia Allah

Assalamualaikum semua.

Semalam baru aku dapat tahu member baik aku dah nak bertunang bulan 3 ni. I'm happy for her! before tu memang ada jugak yang dah kawen dan tunang. Seronok dengar diorang dah melangkah ke fasa kehidupan yang baru. Aku tumpang gembira jugak :"D

Umur2 camni, memang galakla kawan2 mendirikan rumahtanggakan? Sebab mostly dah habis belajar. Dapat pulak pasangan yang dah bekerja, memang terus go on jela. Kekadang tu perasan jugak. Ada hubungan yang dah lama terbina, masih belum bertunang apatah lagi bernikah. Bukan takde calon, tapi belum sampai seru lagi. Tapi mana2 yang tak dengar khabar berita, tup tup dah nak nikah. Hebat betullah kawan2 aku ni :) Aku bukan nak point out dari segi Islamic nya pun. Cuma yela, kapel lama2 pun belum tentu itu jodoh kita. Betul tak ? *pesanan untuk diri sendiri jugak*

Tipulah kalau cakap yang dah kapel lama ni taknak halalkan hubungan diorang. Mestilah nak cuma mungkin masing2 ada masalah dan komitmen lain yang nak disetelkan dulu. Maybe orang akan cakap ;
 "Ala kawen jela dulu, nanti Allah mudahkanla perjalanan hidup korang" 
"Ala, nikah gantung je senang. Belajar tetap belajar. Sabtu Ahad balikla jumpe bini/suami"
Ewah ewah senangnya cakap. Ingat kawen tu benda main2 ke ? Lagi2 dengan sekarang ni ramai yang kawen muda (rage umur 14-23), lagilah ramai remaja ada perasaan membuak-buak nak kawen awal. *aku ni cerita macam aku dah tua benar ek.* :P

Ajal Maut Jodoh Pertemuan semua di tangan Allah. Kita kapel 10 tahun pun, kalau dia bukan untuk kita, makanya BUKAN! Tapi kita doakan lah yang terbaik untuk diorang semoga ada penghujung yang baik :)



Aku suka ayat dari Cik Fathiah ni ; 
Kenapa perlu jealous dengan orang yang dah update status kehidupan mereka sudah bernikah? or orang yang sudah bertunang dan bernikah, kan Allah dah tetapkan what's best for us. If it's not your time now, dont frown. :)

Aku tau kawen tu boleh elakkan maksiat. Tapi bukan dengan kawen je satu caranya untuk elak maksiat. Banyak lagi cara lain. Pucuk pangkalnya hati. Betul2 dah sedia ke belum ? ^^



Thanks for reading :)

4 juta orang sayang aku:

Harith Iskandar said...

mmm mcm tu, jadi kiranya perempuan xboleh marah lelaki la kalau lelaki kawin 2 3 @ 4 ?

jalan2 di hari Jumaat...jom solat Jumaat

~AmyLiana86~ said...

betul3 dik..jodoh di tgn Allah.. =)

Meow Aizawa said...

hehe..lagi best kalo ttaw siapa jodoh kite skrang ni.. best pulak bila fikirkan bercinta selepas nikah..

meow singgah sini ye dan follow

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Betul..jodoh itu rahsiah Allah..~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails