my beLOVEd follower

Friday, February 26, 2010

jomm nikah ngan koboi..

ade xkorang bce paper yang citer pasal mende nih??

"Muka depan Harian Metro semalam melaporkan, keghairahan mahu menikmati hidup sebagai suami isteri selepas bertemu kekasih ketika sama-sama menuntut di menara gading, namun pada masa sama tidak mahu perbuatan itu diketahui ibu bapa mendorong segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ternama di pinggir ibu negara, terjerumus dengan amalan pernikahan dalam dorm (asrama). Amalan di kalangan mahasiswa terbabit nyata meragukan apabila upacara pernikahan pasangan pengantin terbabit hanya disempurnakan sesama rakan sekuliah selaku kadi, wali dan saksi - tidak ubah seperti pernikahan koboi."


dulu mase aku kat cenfos, xifu aku yang ajar religion in malaysia, ade citer pasal kawen cmni dikalangan budak2 ipt. cam senang giler. n yelakan.orang yang belajar agama nih kadang2 boley sampai buat fahaman sendiri. cara diowang kawen sgt senang. amek2 yang penting2 je. macam rukun nikah ade 5..wali, saksi, laki, pompuan n ijab. jadinyer,ade student ni amek course bab2 islamic jugakla..bawak member2 dia 1 keta sekali ngan dak pompuan nih dalam 5 orangla..sorang kawan dye yang macam alim2 sket n menepati syarat2 jd kadi, then 2 orang lagi jadi saksi n wali pulakk ade syarat2 gak kalau x walikan ayah etc..jarak diorang kne bpe marhallah ntah.xkonfem.ala,kalau bagitaupun, bukan korang nak kawen koboikan..hihi.


ikotkan islam ni memangla mudah n xmenyusahkan.but when comes to this point, syarat kerajaan itu sendiri kena kawen secara sah n berdaftar. mne bley suke suki je wat ikot cukop syarat je cmtuh..samela if orang tataw korang nih da kawen ke ape ke..orang bukan taupun..
tau tau orang ngumpat n cakap belakang je..huhu. xke da menambahkan dosa orang sekeliling..kalau xtahan nak kawen sangat, slow talk je ngan family..if konfem2 kena reject, jangan sebokk menggatai nak kapel2..wah3. ni aku mengata diri sendirikah?lalalaala~


p/s = agak2 umur bape yang seswai nak kawen erk?

8 juta orang sayang aku:

misz benida said...

yeke????
aku nk kwen gantung.
nikah dlu...de duet bru sanding...hahaha

gtal sgt kan aku ni.

Andi Natalia binti Bongkasa said...
This comment has been removed by the author.
Andi Natalia binti Bongkasa said...

hihhi.. kawen koboi? macam nath ape2lah.. hahah

beLLa said...

mida: bukan gatalla..stndard ar tuh..bila umo da meningkat..perasaan 2 mzty timbul punyer..;p

Khairunnisa Ithnain said...

adoi... tu la kan.. kalau da "PANDAI" sgt agama...
marhalah tu law jauh2 cm kt oversea xpe la.. ni law dekat2 nk kwen tnpa wali, geli jek.. hohoho~
umor bpe bleh kwen? bler da baligh, tyme tu da bleh kwen da..
and u nabilla hannan can marry now! hahaha~

**nk kwen, tp clon tarak.. cmner ek? ;)

beLLa said...

2la kan nisa'..
islam 2 mudah..tp jgnla smue mende dpermudahkan..xpela.jdohkan dtgn tuhan..xperlu kne ade calon..mane taw ko abesh je blaja truz ade org msuk meminang..haa...kan sweet 2..;))

HEMY said...

jgn ikut umur nk kawen..biar dh ready..tu je

beLLa said...

btol 2..;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails