my beLOVEd follower

Monday, July 19, 2010

blur what to major. isk

now, i'm still first year in this university. next sem goin second year. still, i'm not really sure want to major on psychology or mass communication. i do like psychology, learning about mental processes, mental disease whatsoever but i more interested to works on communication sector like broadcasting, editing bla bla bla. then..camno nih? haish~


aritu da decide da nak declare psyc, then cam goyah lak bila ramai cakap susa. hey wait, mana ade belajar kat dunia ni senang,ryte? dulu masa tadika nak blaja alip di atas a, ba diatas ba, ta diatas ta pon susa kot. aku siap nyorok bawah katil xnak blaja ngaji. opz. terkantoi sudah. ;pp


soo, what makes me feel to take psyc as my major are :

1) i think blaja psyc ni besh + fun .xtahu ape yang fun, tapi dah its related 2 us, then seronokla tahukan. baru fikir, "ohh,macam tu rupanya sebab orang tido berjalan" (contoh ye anak anak)

2) dolu2 ade berangan nak jadi kaunselor. but aku ni gembeng cket. kunk kaunseling orang, aku plak yang nanges. payah lak camtuh. but really, still aku nak amek psyc.

3) dari dulu aim aku tukar kos from nursing to human science is psychology! yang laen 2 aku xtawpon wujud act. boleh? ;p

4) aku minat subjek science. n psyc sajela y ade kaetan sket ngan sains2 neh. yelakan, ade blaja pasal otak, mata, telinga semuala. kan ade biology cket tuh. kan3? ;p

5) psyc banyak terms kena ingat, hafal bla bla bla. bab hapal2 ni, aku ok je kot. INSYAALLAH la. i think i can cope with that.

6) udah le tuh. sampai 5 jela aku bebel dulu. ilang idea dah bila lapo neh.


btw, in my course ade 5 choice act ntuk major neh which is :

PSYCHOLOGY (psyc)
MASS COMMUNICATION (comm)
POLITICAL SCIENCE (poli)
SOCIOLOGY (soca)
HISTORY AND CIVILIZATION

poli tuh, aku memang xminat.xteringin pon nak jd ambassador ke, ahli politik ke (even byk lagi prospect dalam poli). soca 2 pulak, masa matrix ade gak teringin nak major, tapi 2 sebab madam Za ajar besh. skunk xbpe minat dah. history lagilah. xbpe taw prospect kje selaen lecturer. ;) tapi mass comm ni syok. memang teringin nak keje broadcasting taw. bidang penyiaran ke, magazine ke, newspaper ke..minatla! tapi blaja comm xminat sgt. aritu pon markah psyc lagi tinggi. that why i choose psyc..maybe. huhu~


pray for me to choose the right one. sigh'

6 juta orang sayang aku:

Asyraf said...

fikir btol2...then tetapkan pendirian...doa byk2...smbhyg istikharah...aku dlu pun mmg minat psyc and mass comm pun minat jgk...tp bile pikir2 balik, aku takut x dpt bwk...and tgk mass comm plak ada electronic media...mmg cntik bebenar la tu...aku minat edit2 video..and x seberat psychology seperti yg budak2 lain ckp...so aku amik mass comm...then, maybe nk specialize in electronic media..tgk job2 dlm bidang ni nice2 jgk...director, etc2..tgk link ni..

http://www.careers.csulb.edu/major/broadcasting.htm

ni plak utk psychology...pun best jgk..

http://www.careers.csulb.edu/major/psychology.htm

pergh~ pnjg lak aku tulis..

beLLa said...

gee.thanx a lot 4 ur opinion. really help. xpela.skali skale kau bebel panjang2. hee~

dalam psyc pon ade PR. kre okla tu kan. coz i love making event gak besides writing n editing. (actually da tergoda ngan prospect masscomm)-_-'

Asyraf said...

haahah!! pape pun pilih je yg terbaik...psychology pun awesome jgk...

beLLa said...

haha. okayh2. than a lot ya! ;D

Afifee said...

Cik BeLLa.. pk betul2 yea. Firstly think what u more interest okay.. Then about job chances also important to think about ok..You should to compare in each aspects. Think about positive and negative for each decision. Dan jgn lupa jugak smyg istiqharah..InsyaAllah dgn izinNya u will get right way for ur decision making okay.. Gud Luck~! ;)

beLLa said...

2la y kadang2 buntu ouh. minat blaja psyc, tapi nak keje kat bidang masscomm. cmno tuh? haish~
but i've decided to major in psychology. coz what we learn xsemestinyer bidang tuh yang kte keje. kan3? ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails