my beLOVEd follower

Sunday, January 13, 2013

Homemade Korean Foods

Assalamualaikum semua.

Happy Sunday semua ! Tetiba mood nak masak makanan korea menjadi2 harini. Usha2 barang kat dapur, tinggal beli sikit je barang. Aku gogel makanan apa yang DOABLE dan COOKABLE, so there it is !

1) Kimchi (beli siap)
2) Bibimbap
3) Potato dan carrot
4) Eggs Roll
5) Kimbap
6) Japchae

Kimchi je yang beli siap. Yang lain semua buat sendiri. Nantilah aku kongsi resepi tiap satu ok. (kalau rajin) haha. Semua makanan ni inspired by makanan kat Gomone Ampang Point. 


Ni bibimbap yang aku makan kat Gomone. 
So dari sini aku ubah2 ikut tekak melayu aku. :D
Paling suka kentang ngan carrot tu. Sedap! aku gogel xtau nama dia, so buat jela cara aku. jadi jugak rasa dia. hihi

Korang suka makanan korea jugak ? Aku ikutkan xgemor sangat sebab bukan semua kena dengan tekak kita. Tapi dah namanya homemade dan buat sendiri, ikut suka sendiri la kan nak buat rasa macam mana. haha. FYI, adik aku suka sangat kimchi tu. Aku xsuka pun. :P

Thanx for reading :)

20 juta orang sayang aku:

Syukri Mohtar said...

sedapnye :D

laskar pelangi said...

wah wah! kita tak pernah try.. nanti u share la resepi eh;)
teringin sangat nak makan korean food

Daddy Zuki said...

sedap tul biarpun x pernah mkn..sy kena cuba buat ni di umah..thanks for sharing..

zures said...

Bagila resepi wat japchae...teringin nk makan

Sis ieja said...

amboi rajinnya dia , tegar korean betul ni. ahaha. ok, wait for the recipe :)

ANISRAHIM said...

amboih! x pyh susah2 nak pegi korea rase makanan dorg kan :D

Liyaa Mf said...

Wahhhh! Pandai masak makanan korea? Terernya! Akak masakan melayu pun tak lepas sume lagi kut. Hahaha! Cara hidang pun kena feeling2 korea gitu. Best laa. Err dah sendiri buat, konfem leh adjust2 rasa ikut selera tekak melayu gak kan? :D

~AmyLiana86~ said...

WAH..HEBAT..

KALAU SUSHI AKAK SUKA TGK TP XSUKA MAKAN..HEHE

combi said...

xleh telan korean food..huhu

sa mic said...

terliur lah pula bila tengok lelame , hehe

cik beLLanan said...

@Syukri Mohtar
boleh tahanla :D

cik beLLanan said...

@laskar pelangi
insya Allah ada masa nty kite share yea :D

cik beLLanan said...

@Daddy Zuki
hehe. boleh je try buat daddy. xsusa sgt :D

cik beLLanan said...

@zures
insya Allah nty ada masa kite kongso resepinya ya :)

cik beLLanan said...

@Sis ieja
cuti2 bukan wat mende pun. saje try masak mknn korea lak. :D

cik beLLanan said...

@ANISRAHIM
haa tau xpe. bukan sedap sgtpn makanan diorg. haha

cik beLLanan said...

@Liyaa Mf
hahaa. masakan melayupun xdela kite expert sgt. harus lor nak hidang kena feeling2 korea. baru namanya korean food. kekeke

cik beLLanan said...

@~AmyLiana86~
hehe. sushi sedapla kak :D

cik beLLanan said...

@combi
tekak xley terima ye? :)

cik beLLanan said...

@sa mic
hehe. dah dah jgn tgk lelama :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails