my beLOVEd follower

Saturday, January 12, 2013

Resepi Ais Krim Goreng :D

Assalamualaiku semua.

Hari ni nak share dengan korang macam mana nak buat simple eskim goreng. Sangat senang dan sedap! Aku teringin nak buat pun dari before exam lagi. Teringin bebenor nak makan kat rumah. Tak payah beli kat pasar malam lagi :D



So bahan2 yang perlu ada :
# roti
# ice cream (any flavors)
# cawan (sebagai penekap)
# minyak masak

Thats all.

Cara membuatnya boleh refer gambar bawah ni :)

1 ) Letak eskim kat tengah2 roti.
2) Tutup lagi satu roti atas roti yang dah letak eskim tu. Make ice cream in between the bread.
3) Ambil cawan macam cawan hijau tu, dan tekap sampai putus. Biar dapat bentuk bulat dan tak terbukak rotinya.
4) Masukkan dalam plastik, dan letak dalam fridge atas. Biar dia beku.
5) Then, goreng ! Siap !

Tips :
~ Jangan goreng lelama tau. Nanti jadi haguih sikit macam aku buat tu. Tapi sodap sajo :D
~ Minyak jangan sikit sangat. Asal separuh tenggelam pun okay.
~ Jangan terus letak banyak gila eskim sebab takut nanti bila tekap jadi bulat tu, rotinya terbukak or terkoyak.
~ Nanti korang akan dapat banyak lebihan kulit roti tu, jangan buang. Membazir. Kalau rajin boleh buat puding roti or roti telur saja. Aku buat roti telur je haritu. :)


SELAMAT MENCUBA ! ^o^

Thanx for reading :)

14 juta orang sayang aku:

khalila ishak said...

sedap! penah cuba masa puasa ari tu. hehe

♛ Rose Wolfsbane said...

wah, nk buat la nanti msa cuti sem :D

NoRfArAhiN said...

bestnya! bnyk2 resipi aiskrim goreng, yg ni pling senang. ;D

Sis ieja said...

hehe kalau rajin ada jugak buat, tapi sayang tang roti2 lebih. masa mula2 buat, buang lepastu insaf sebab kena marah. haha.

Miss A said...

thanks for the tips, wooww, amazing :3

Akhelaken said...

amboi,nyummy2 sedapnyee...

sa mic said...

dah lama tak makan aiscream ni, terima kasih sharing yah :)

cik beLLanan said...

@khalila ishak
Sedapkan kan :D hehe

cik beLLanan said...

@♛ Rose Wolfsbane
buat jgn tak buat. hehee

cik beLLanan said...

@NoRfArAhiN
iye? hehee. boleh try macam tu :D

cik beLLanan said...

@Sis ieja
hahah bagusla insap. xelok tau membazir :)

cik beLLanan said...

@Miss A
hehe most welcome :)

cik beLLanan said...

@Akhelaken
nyam nyam :D

cik beLLanan said...

@sa mic
hee my pleasure :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails