my beLOVEd follower

Friday, March 2, 2012

Adakah Kita Seorang Pendengar yang Baik?

Assalamualaikum semua.

Tiba2 terlintas nak buat entri tajuk ni. So, adakah kita pendengar yang baik? There's a lot website had mention about How to be a Good Listener, Steps to be a Good Listener yedda yedda. Tapi adakah kite praktik kan semua tu?

Ok. Straight to the point. Aku amek contoh info kat website INI for those yang interested nak tau antara Steps to BE A GOOD LISTENER.


Apa yang aku nak HIGHLIGHTkan kat sini, nak jadi pendengar yang baik bukan dengan hanya dengar masalah orang, dengar lecturer ngajar dalam class etc etc. Its about ur attitude towards orang yang tengah bercerita tu.

For example. Bila kawan kau nak citer masalah kat kau.

A : Wey. Aku stress lah. Aku rasa beratla sem ni.
B : Asal weh? Kau amek berapa subjek?
A : 6 subjek. Tapi semua berat2. ;(
B : Rilexla. Aku dulu amek 6 gak. kecohla kau ni.
A : ............

Korang nampak tak ape masalahnya? si B ni is not a good listener. Why? Sebab dia bukan nak dengar masalah kawan dia tu, boleh pulak dia cakap something yang membuatkan kawan dia patah semangat.

Another example.

A : Wey aku takotla arini aku ada presentation. ;(
B : Aku lagilah ada kuiz kot.
A : Tapi present lagi cuak ouh dari kuiz. ;(
B : Same jela. Aku lagi tak study sgt ntuk kuiz.
A : Tapi presentation tu 10 markah woo. ;(
B : Samelah dengan kuiz aku.
A : .................
(based on true story)

Contoh ni lebih jelas mungkin? Si A cuba menjelaskan rasa risau dan cuaknye dgn harapan B boleh dengar masalah dia. Tapi si B slumber je kaetkan keadaan dia pulak. Thus, it is not good ok anak anak. This attitude should be avoided bcoz later, org akan malas nak cerita apa2 kat korang. Orang akan rasa, korang ni sangat tak endahkan masalah kawan2. Do u get my point? If yes great ! :)

Benda ni madam aku yang cerita masa dalam class. She as a psychologist, need to be a good listener. And ktorang yang blaja psychology ni, amatlah penting untuk cuba menjadikan diri seorang pendengar yang baek. Tak rugipun dengar masalah orang sebab nanti bila kita ada masalah, boleh kongsi dengan kawan jugak. Kan? :)
This is soo TRUE :)

Thanx for reading guyz :)

20 juta orang sayang aku:

ANISA said...

betul2... susah nak cari seorang pendengar yang baik

Atiqah Wadiah said...

erkk!!!tiba2 terasa dgn conversation di atas..kdg2 time kwn2 tgh syok citer,sy citer ttg diri sy jgk..kena b'ubah ni..hurmm

MrS LoLiPoP said...

setuju sangatt-II . bg Nia , yg mnjadi pendengar setie ialah , PARENTS en KAWAN yg FAHAM PERANGAII kite :)

Domu-kon said...

tak semua boleh pendengar yang baik.. hehehe

kyoshi_sousuke said...

susah nk jdi pendengar baik!haha

Detective Fiqa said...

wowww. terbaik ^^ . sy selalu buat yg kedua tu. bukan sy taknak dgr tapi. sy same2 risau dgn dia ^^

TIRHANI said...

Allah is a good listener :)

come visit my blog http://shatpunya.blogspot.com/2012/03/raya-cotton-collection.html

aku HaniAsyira said...

wah2.. kena cuba jadi good listener ni..

steffany daph said...

moral of the story : be a goog listener :D. kena faham juga kdg2 apa yg kwn cuba sampaikan.

~AmyLiana86~ said...

biasala tu dik..jadilah pendengar yg baik spy org akan senang dgn kite..hehe

beLLa said...

@ANISA
kann. then be one of them :)

beLLa said...

@Atiqah Wadiah
xpela yunk. ktepun kdg2 xsedar terbuat. sama2 saling mengingat ok :)

beLLa said...

@MrS LoLiPoP
betull tu. sebab diorg je y paham kte kan :)

beLLa said...

@Domu-kon
yup yup.

beLLa said...

@kyoshi_sousuke
mmg susa. tp xslh mencuba :)

beLLa said...

@Detective Fiqa
ktepun penah buat yunk. kdg intention kte laen. tp jd laen lak ;p

beLLa said...

@TIRHANI
absolutely ! :)

beLLa said...

@aku HaniAsyira
try la ok dear :)

beLLa said...

@steffany daph
exactly ! klw kte xnk phm mbe, sape nk phm kte nty?kan? ;p

beLLa said...

@~AmyLiana86~
betul tu kak :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails