my beLOVEd follower

Tuesday, April 19, 2011

muka sama tuh, ade jodoh?

ohio! mesti korang penah dengar ayat neh..

" wah, muka kau ngan bf kau sama lah. mesti ade jodoh neh."

penah tak penah tak? kalau tak penah pon, korang mesti taukan? jadi, persoalannya disini, betul ke kalau muka sama tu tandanya ade jodoh? ade orang kata muka aku sama ngan Shaheizy Sam, jadi adakah aku jodoh ngan dia? *hanya contoh yang memualkan. dont take it seriously. ;p

cuba korang tengok balik parent korang, same ke muke diowang? kalau nak cari yang same,
baek kawen ngan adek beradik derr. ngee~ ape yang aku nak cakap kat sini, bukan muka same yang menentukan jodoh kite. yess, there is no doubt yang tuhan memang dah tentukan semua tu and aku bukan nak cakap dari segi islamic nya. but, similarity is really matter! bukan bermaksud, pasangan kau minat Arsenal, kau kena minat jugak. si dia suka makan belacan, kau kena suka gak makan belacan. tapi saling melengkapi tu yang penting. similar in ur thought and understanding.

macam ape yang aku blaja dalam Developmental Psychology ;

" exchange theory suggest that marriages are more likely to succeed if each partner provides something to the relationship that another would not be able to provide."

ayat mudahnya, saling melengkapi lah ;)

pasal isu muka sama tu, standardla kalau korang dah selalu bersama je, orang akan cakap muka macam nak sama. bukan ngan pakwe makwe je. ngan member pon same. based on my experience, kalau 1 sem tu aku kamceng je ngan sowang member neh, nanti mesti ade je yang cakap muka ktorang same. padahal tak pon. contohnya ngan si acan tetot neh.

sangat laen ok. si acan neh tetot and aku temok.
oleh sebab kami selalu ke kelas sama2, makan sama2, dak laen nampak macam ktorang neh sama lak. tak kesa la kan tetot, janji kite same2 comey kan.
hahaha~

btw, back to the topic asal. For those yang suka 'puji' muka mbe n bf dia tu sama and cakap jodoh diowang kuat based on 'muka sama' thing tu, cuba korang pikir yang what if lepas tu diowang break up. ehh? dah tak sama ke muka? sebab dah takde jodoh. cam lawak lak kan. kepada orang yang mendapat 'pujian' tuh, mestilah happykan. coz member cakap korang ade jodoh ngan pasangan korang. tapi kite sendiri tak tau jodoh kite ngan sape in the end. so, think before u say.

p/s = tiba2 terpikir pasal mende neh. dunno why. experience maybe. huhu

sekian.

6 juta orang sayang aku:

areyad said...

muke ko sme ngan acan.. meh aku cek jap.. muahahahaha.. same2.. haha

LiFe KaMi said...

dari luaran mmg semua manusia nampak cantik..
tapi yang sebenar didalam hati dan jiwanya..
kalau nak pilih cari yang didalam hati..:)

beLLa said...

areyad : siot kau ea? mungkin sama dr segi kecomelan tuh. haha

beLLa said...

life kami: betol3~ luaran pon tak menjamin kebahgian ;)

LindaRahim said...

betol lah...sy pon ramai yg kate muke same ngan suami...ntah mane yg same x tahu la...org yg tgk nmpk same...kite rase x...hihi..

beLLa said...

hehe. biasalah tu. bila kite dah slalu bersame ngan seseorang tuh, orang akan nmpk mcm sme je muka neh. ^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails