my beLOVEd follower

Friday, November 25, 2011

Homeless Program Collaborating with PUW.

Assalamualaikum.

Malam semalam aku join program Titian Wahyu Club ntuk jadi volunteer for homeless people. Bukan aku yang kena jadi homeless ok. Cuma tolong ape yang patot je kat sana. Kami gerak ke Masjid Jamek ,KL lepas maghrib macam tu and mula lah our new experiences there.

Before this penahla jadi sukarelawan kan. Tapi zaman sekolah la. Dah aku PBSM, mase tu kena jadi volunteer ntuk mangsa2 banjir kat Johor dulu. This time laen sket sebab deal ngan gelandangan a.k.a homeless people kan. Pengalaman dia laen sikit.

Excited+sayu+takut+bersyukur semua ada. ;p

Excited sebab first time join program macam ni. Sayu sebab sedey tengok makcik2 n pakcik2 yang takde family or kena buang family,takde rumah nak tinggal. Terpaksa hidup merempat area KL ni. Tido bawah jambatan lah. Sedeyy woo. Takut pulak sebab tak semua looks nice. Ada yang macam menakutkan. Bersyukur sebab bila kita fikirkan balik, Alhamdulillah hidup kita complete. Ada family, tempat tinggal dan yang penting education semua. ;')

Kerja ktorang malam tu kena bagikan makanan kat semua gelandangan. Apa yang penting, SENYUM & MANISKAN MUKA. Tak semua akan senyum balik, but at least jangan sampai kita termasam muka depan diorang. Nanti diorang akan anggap kita jijik or gelikan diorang. Diorang pon manusia biasa kan. Ada hati dan perasaan ntuk dijaga. ;)

Senyum macam ni la contohnya yea. Cuma part 'peace' tu tayah kot. ;p
*1st time pakai tshirt muslimah ni. Agak jakun sebnonye. dan sangat selesa. ;)

Satu mende yang aku terkilan is, aku tak dapat nak approach diorang lagi. What I mean is dekati diorang. Duduk berbual samasama. Mendalami hati n perasaan diorang. Tu semua aku tak mampu or berani nak buat lagi. Sebab as Kak N cakap, usually they hard to tell others bout their personal things. Unless dia dah kenal betul2, and rase nak share n bercerita ngan kita. Another thing is, kalau dia nampak muka2 baru macam ktorang ni, mesti diorang akan pow. Mummy dah pesan awal2. Jangan bagi diorang walau RM1 pon! Sebab ngan RM1, diorang boleh beli dadah. Diorang boleh beli gam. So paham2lah kan.

Aku sedih bila tengok ramai Malay yang ade kat sana. Memang ada Chinese and Indian but MOSTLY memang Melayu. We are actually compete with Church becoz ape yang Mummy cerita, these homeless peoples memang nak duet sebnonye. And pihak gereja bagi each of them rm50! Can u imagine how Christian tarik orang ntuk masuk agama dia??

So its our duty to change the system. We are the next generation of Muslim yang akan mengubah dunia ni. Aku cakap camni bukan sebab aku hebat sangat. Cuma aku terkesan je as a Muslim, aku macam tak dapat nak buat apa sangat ntuk tolong gelandangan semua ni. Diorang maken ramai each year. Thus we must do something. Bukan nak hapuskan semua homeless ni, tapi at least mereka2 ni berkuranglah kat bandar2 besar.

Kak N cakap dulu diorang sediakan makanan ntuk 180-220 orang. Tapi sekarang, dah nak 3ratoz lebey dah. Makanan memang tak mencukupi lah sebab semua tu hasil orang derma. If takde yang derma, takdelah makanan. But Alhamdulillah selama diorang buat program macam ni, tak penah putus derma dari pelbagai pihak.

So ape yang aku nak seru *seru tuu. haha.* mood serious balik.* Pada sape2 yang berminat nak jadi volunteer ntuk homeless people ni, boleh tengok details as below :


Tempat : Masjid Jamek , KL. (sebelah LRT Star Masjid Jamek) Bukan Masjid India tau. Dont get confused.
Waktu : Setiap Khamis malam Jumaat & Jumaat malam Sabtu.
( Lepas insya' )


Korang boleh walk-in je and cakap ngan orang kat situ yang korang nak jadi volunteer. Nanti diorang akan bagi briefing sikitla. Plus kalau korang nak bagi pape ntuk didermakan pun AMAT DIGALAKKAN. Sebungkus mee ke, sekampit gula ke, tak kesah. Sebab sikit2 lama2 jadi bukit. Ye idak? ^^ btw, kalau korang nak buat program club ke sini pun boleh jugak. ;)

Kak N ngan Mummy tu volunteer yang dah lama kat sana. Plus Datin Seri pun orang kuat program ni.

PUW = Persatuan Ulama Wilayah

Maaf ye panjang berjela. Aku memang pantang kalau nak update pasal event ni, banyak nak dishare nye. Ni pon rasanye banyak lagi nak citer, tapi enough said. I do my part. ^_^

psst : Gambar2 kat sana takde lagi. Later lah yea. ;p

Thanxx for reading ! ;D

4 juta orang sayang aku:

NiaSuhaimi said...

best nyer dpt join2 event mcm ni..tp asyik xberkesempatan jer..

beLLa said...

best2. tgh blaja ni mmg sempat je. tu tak lepas peluang ^^

acan ketot said...

haha... sonok kan mok..
mok..slah info lah..
kak seri kate RM3 dpt gam...
RM7 dpt morphine...

beLLa said...

kan kan. best sgt !
eh salah ea? rse aku dgr kak seri ckp rm1 pon ley dpt gam. takpola cmtu. macehh ingatkan. ^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails