my beLOVEd follower

Friday, November 11, 2011

Pesanan Kepada Adik-adik ku.

Assalamualaikum

Hari ni aku terasa nak bagi nasihat dan pesanan lak kat adik2 semua ni. *take note that adik2 tu means yang masih bersekolah and bawah umur lagi yea.

Although umur aku baru 21, tak berapa nak banyak sangat pengalaman hidup ni tapi at least aku hidup lebih lama dari adik2 yang masih bersekolah ni. Ye idak? Jadi tak salah aku nak nasihatkan?

Ntuk entry ni, let me gelar diri as kakak yea. ^^

#Firstly, pada adik2 yang masih bersekolah tu, akak tau sudah lumrah kehidupan yang pompuan suke kat laki dan begitulah sebaliknya. Awak kecik2 lagi dah kapel. Awak taukan cinta time sekolah tu cinta monyet? Bi makna, ianya tak kekal. Jadi jagalah maruah awak sayang. Akak tengok slumber je awak amek gambar kissing2 ngan pakwe awak. Umur baru belasan tahun. Nak pikir baek anggap awak ni dah nikah, macam tak logic pulak. Ni Malaysia, bukan Tanah Arab. Kawen muda tak berapa femes kat sini. So faham2lah kan.
Kalau kiss tangan tu akak boleh handle lagi (although obviously HARAM) tapi awak siap kiss pipi+dahi+mulut lagi?! Waddehek?? Plus awak tu bertudung sayang. Motif anda bertudung is......??

-__-"

#Another things yang buat hati akak sayu ingatkan adik2 sebab dah baekk punye letak gambar2 macam tu, pi letak pulak gambar family which is dengan abah and mak semua. Akak pulak yang sedih tengok muka abah adik. Bayangkan kalau dia tengok gambar2 adik yang kissing bagai tu? Agaknye ape perasaan diorang ek?


Akak takdela nak cakap akak baek sangat. Akak ngaku akak kapel jugak tapi jagalah batas2 ye adik-adikku. *noted that akak kapelpon after abes skola ok. Umur awak tak jejakpon 18 lagi. Pada yang sekolah rendah tu lagilah. Keputusan UPSR pon belum keluar lagi. Semua underage lagi kot. Tapi bila bercinta, ngalahkan orang dah kawen. Akak taknak adik2 macam tu ye sayang.

Oklah. Kalau awak jenis bersosial tahap taley handle pon, Tolong JANGAN UPLOAD gambar bukan2 kat public. Sedey kalau parent terjumpe. Awak tak malu ke? *Put aside la malu kat Tuhan kan.

Akak tergerak hati nak nasihat ni sebab akak tengok banyak sangat gambar2 camni berleluasa. Tak kesahla kat FB ke, Tumblr ke, Blog ke. Selagi awak tak privatekan mende2 tu, people still dapat tengok tau.

Akak sedih bila isu budak Form4 sampai boleh mengandung n gugurkan anak pastu gi kelar2 baby tak berdosa tu. Baby dumping lagi la takyah citer. Macam norms dah kat Malaysia ni. Lastly akak nak pesan, selagi umur awak tak jejak 18 tahun lagi, janganla sebuk nak bercinta bagai. Awak pernah terpikir tak kenapa certain cerita 18sx or 18sg semua tu? Sebab selagi anda belum 18 tahun, pemikiran anda belum cukup matang. Belum pandai pikir which is the best for urself and others. Thats why ramai belom 18, dah takde dara. Fikir-fikirkan la ape yang akak cakap yea adik2ku sayang.

Akak sayang awak. Thats why akak tegur. Akak ade adik perempuan form3. Benda yang sama akak nasihatkan dia. Budak2 sekarang sosialnya lain macam. Risau tauu. Seorang kakak pon risaukan adiknya, apatah lagi parent kan? Jadinya adik2 semua, berpada2lah dalam pergaulan.Berkawan biar BERIBU, berkasih biar SATU. *Logic lagi ke dalam context sekarang ni? Berkawan rasanya mau lebih seribukan. ;p

Mintak maafla entry ni panjang sket. Risau naek cuti aku dah taley nak update selalu. Pada yang terasa ape yang aku tulis ni, ampun maaf dipinta. Aku memang tak perfect, and semua orang tak perfect. Tapi jangan sampai jadi useless terus. betul tak?

Tak sanggup nak letak banyak gambar. Kalau korang Google sendiri taep Budak Sekolah aku yakin banyak gile gamba2 'senonoh' yang keluar. Harap entry ni dapat amek iktibar kepada semua dan juga diri aku. Again, mintak maaf jika ade yang terasa atau taley terima. And dont hesitate right me when I'm wrong. ^^

*Tibe2 guwa rase guwa tua giler. hahaha

psstt : Dah 111111 lah ! Nak bagitau jugekk~ hehehe


Yang Menaep,

21 juta orang sayang aku:

Leeya Azliyah said...

terima kasih kak diatas nasihat tu :)kita sebagai perempuan jagalah harta yg paling bernilai ni iaitu maruah diri kita. Sekali yergadai takan dapat blk dah . mcm2 kes sgt skrg ni. Semoga kita dijauhkan drpd perkara yg tdak diingini :) leeya baru ingat nak buat entry pasal ni, sbb setiap hari ada kes pasal jumpa baby kat tong sampah . sedih T_T

saya said...

betol tu.
ape pon,bercinte lah jarak jauh utk elakkan cium2.hahahah
dating msti x bnyak kali sgt.hehe

Cik Nurul said...

renung2 kan & selamat beramal... ^^

sis92 said...

terima kasih atas nasihatnya

mmg sekarang ni gejala sosial sangat dahsyat.
sis pun bengang jugaklah dgn budak2 ni sibuk tayang gambar peluk ,cium bagai..kalau ye pun ada, simpan sendiri sudah
mari muhasabah diri :)

Ezad Skytech said...

budak2 zaman sekarang ni ada yang da berani buat benda2 macam ni...haisshhh~

~AmyLiana86~ said...

akak start couple masa kaki dah melangkah masuk universiti..xperlu la nk bercinta monyet ni kan..buang masa je..buat adik sekolah jaga la tingkah laku..huhu..sedih tgk budak2 zaman sekarang..

Noramira Kassim said...

mak cik saket mate nengok pic camtue..hehe

Izzah Idz said...

dunia teknologi mainkan peranan yg penting jugak..
xbleh salahkan diorang je..
ngeri betul ngan keadaan skrg ni..

beLLa said...

@Leeya Azliyah
amin3~ betol tu. maruah bukan jenis y ley dpt balik. sebab tu kte kena jaga elok2. buat jela yunk. kasi remaja sedar keburukan n consequence tak jge maruah dri ni.

beLLa said...

@saya
hehe. pandai ye elak cium2.tp mesti ade kis2 secara maya kan ? XP

beLLa said...

@Cik Nurul
betul3~ ^^

beLLa said...

@sis92
samasama dear.betul tu. kalau simpan sendiri takde sape nak bising. ni sampai nak tayang2, saje nak menunjukla tu.

beLLa said...

@sis92
samasama dear.betul tu. kalau simpan sendiri takde sape nak bising. ni sampai nak tayang2, saje nak menunjukla tu.

beLLa said...

@Ezad Skytech
tu la pasal.maken tggi teknologi, maken berani diorg ni. haih

beLLa said...

@~AmyLiana86~
betul tu kak. thats why kte mention pasal bawah umur tu. kawan ramai takpe, jgn belom jejak 18, pakwe dah ramai.

beLLa said...

@Noramira Kassim
saket mate letak eye more ye makcik. hehe

beLLa said...

@Izzah Idz
jadi nak salahkan teknologi la yea?ke nak salahkn cara penggunaan tu? pikir2kan lah ;)

dhiera said...

kamu sangat prihatin.

fiq. said...

ohoi, gambar terlampau, suke hati je kau kan adik2 nak buat ape....huhu

beLLa said...

@dhiera
bukan ape, pikirkan ade adik y masih skola jugak. tu y risau. ;)

beLLa said...

@fiq.
tau xpe. gamba y 1st tu mmg dia upload kat FB lak tu. sedeyy~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails