my beLOVEd follower

Wednesday, August 18, 2010

solat fardu berjemaah lebih baek dari solat sunat.

salam alaik.
hari ni nak berkongsi something yang boleh kite jadikan amalan ye anak anak which is about solat.

as we know, bulan ramadhan neh ganjaran pahala kita bertambah berkali ganda daripada biasa. and pahala solat sunat kita adalah sama dengan solat fardu. dan pahala solat fardu pulak dilipatgandakan dengan 70 kali ganda.

thus, instead kita mengejar solat terawih berjemaah yang sunat tu, apelah kiranya kita solat jemaah ntuk solat yang fardu. ye idak?

ok.let say solat fardu berjemaah pada bulan biasa, ganjarannya 27. and dalam bulan puasa neh, digandakan lagi 70..its equal to 1890! WHOA!

to make it simple, the equation is like this :
27 x 70 = 1890
thus, kita dapat 1890 ganjaran setiap satu waktu dalam bulan ramadan! InsyaALLAH~
belum kira lagi amalan baek yang korang wat dalam sehari tu..
SUBHANALLAH!

betapa tingginya ganjaran yang boleh kita dapat pada bulan neh. jadi janganlah kita sia siakan ye anak anak..

segala apa kiraan n ayat yang aku buat kat atas adalah secara logik sahaja.apa yang baek itu semuanya dari ALLAH s.w.t. sama samalah kita amek iktibar dan beramal ye ;)

kiraan ni pon aku dapat idea dari member sini gak. so apela kiranya dipanjangkan ilmu yang dia bagi. betul x? ;p

1 juta orang sayang aku:

I*K*T*I*R*A*F said...

terima kasih berkongsi ilmu! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails