my beLOVEd follower

Thursday, February 17, 2011

Kawan tuh Pembawa Masalah


hye guyz! Now aku nak citer pasal kawan kawan lak. Aku pasti semua orang WAJIB ada kawan. Right? Mengapa wajib? Sebab manusia memang tak ley hidup tanpa teman. Mungkin anda takde kawan baek, but still, korang mesti ada kawan punyer. Kan?

So, is there any differences between kawan, sahabat, teman, bff, rakan, kenalan etc etc? banyak ntuk aku listkan. Jadi, aku bukannya paham sangat nak definisikan semua tuh but one thing yang aku tau, semua tu in English is called ‘FRIEND’.

Kawan tu ade macam2. Maken meningkat umor korang, maken banyak pengalaman korang dengan manusia berstatus ‘kawan’ neh. Ada kawan makan kawan, ade kawan sepanjang idop, ade kawan buli kawan and many more. Aku tau umor aku takdela da setengah abad, baru 20 tahun (ikot bezday ye ;p), mungkin tak banyak pengalaman pasal dunia perkawanan neh. Tapi aku bersyukur, until today, blom ade lagi kawan2 aku yang khianat aku. Mengumpat tu mesti ade en. Aku tak kesah.

Bak kata lecturer aku, ‘Don’t be too nice to others until you were bullied by your friend’. Sebagai contoh, korang memang sangat baek, tak kesah tolong orang buat ape2 which is its GOOD, BUT bila sikit2 korang gi cafe, orang pesan, gi kiosk orang pesan belikan pape, (bunyi ok lagi) tapi yang tak bestnya diowang tak bagi duit and buat bodo je.korang ni pulak budak ‘baek’ yang tak rety nak mintak, soo, BULI lah namanya tuh! Aku paling tak suka orang camneh. Dah mintak tolong orang tuh, rety2 la bayar balik. Hape ingat budak tu kuli pe?kalau ade member aku cmni, aku macam nak tolong selamatkan dia je. Biar aku g sound budak tuh. Aigoo~
Ni satu lagi kes. Aku tak paham dengan orang yang sangat pentingkan BF or PAKWE dia. For me, kawan and pakwe sangat
berbeza ok. I do valued friend more than bf. Let say, kau gado ngan pakwe kau, sape kau cari? Kawan jugak kan? Laenlah korang jenis simpan sorang or citer ngan parent, tu aku tak amek port la. Asal member ajak hangout sama je, ade je alasan. Tapi tau2 kau keluar ngan pakwe kau.tak terasa aty lak en. Bak kata citer Oh Yeah, ‘sentapp mak nyah!’. ;p

ok.serious balik.mungkin kau ade good excuses la tak nak keluar ngan member en. Ngan bf, diowang yang belanja. Tak yah keluar duit. Ngan member kan sendiri2. Aku tak kesah pon kalau kau nak hangkut balak kau lepakk same2.lama gila kot tak jumpe. Mungkin dah lupa member tu tak taula plak aku.

Another case, pasal member ngan pakwe gak.aku tak tau la kalau aku ade member camtuh, aku nak wat cmne. Kau dah janji nak tumpangkan member baek kau naek keta pakwe,kira saeng gi claz la. Memang lalu jalan yang sama.last minit boleh plak cancel and terkedek2la member tu jalan sorang2 gi claz. Jaoh kot! Tak tau la dia yang bermasalah or pakwe dia. Haih~ bukan sekali je, banyak kali giler nyakitkan aty member dia tuh, tapi aku tak paham asal member dia sangat baek and t
ak amek aty.tapi penah je member dia tuh bebel2 geram dalam bilik, tapi dia buat dunno je. Cam orang takde perasaan. Penah gak dah janji nak kua same, tau2 dah overnight ngan pakwe dia. Sabar jela. Dahla tiap2 minggu overnight, penah sekali dah janji gak nak anta kan ke tren (waktu malam), boleh lak buat alasan ‘tak dapatla u.bf I tak boleh bawak malam. Silau. WTH! Kau overnight tuh sape bawak keta? Ke tido hotel? Grrrrrr. (maaf.aku agak emo sket ngan hal neh)

Adooi.macam banyak je aku nak membebel lagi.arini ary luahan perasaan. Haha! Tu lah manusia. Macam2 perangai ade.yang baek, baek sangat. Yang takde perasaan, susa nak paham jugak. Haih~ Citer2 neh ade yang aku experience sendiri, ade yang member2 punyer citer. So aku just citer ape yang aku tak puas sty je.ikotkan ade je lagi nak taep,tapi karang keje laen tak buat pulak. Jadinya, aku benti kat sini jela ok.

Aku suka lagu ‘Trouble is a FRIEND’ by Lenka. Kawan tuh memang bawak masalah. Tapi kalau takde masalah dalam hidup, tak best la kan? So, berkawan memang best!

Nak tengok equation aku buat?
KAWAN = MASALAH
MASALAH = BEST
KAWAN = BEST!

*BESTFRIEND! ^_^

tak payah layan sebab buat suke suke je ;p


korang tengok anjeng and kuceng neh..diowang pon dah member sekarang tau ;p


9 juta orang sayang aku:

ARC™ said...

bolehlak buat equation camtu hehe

beLLa said...

boleh je. bukan susah pon. ;p

me^mYseLF_n_i said...

singah jalan2... :)

btw, i pon de sorg member nih..dye sllu lbhkn bf o pakwe dye 2..
seyesly skt hti ok...jnji ngn kwn nk g sne sni la at last bf ajk kuar troz tggl ktorg cm2 je...klo skali leh trime lg tp nih sllu sgt...ouh~!!

beLLa said...

kre ade jela org laen pnglmn yang sama en. mmg saket aty gakla. ktepn ade bf, bukan dia sorang je. tak yah la sampai jnji ngan kwn dlupkakan. huhu~

✖sLp mE pLz™✖ said...

terkesan aku dgn entry ko..
sbb aku pon slalu dibuli2 oleh "kawan"..
sob3..

beLLa said...

lah yeke? kau baek sangat kot. baek takpe, jgn sampai member buli.

kau kesah ke?? said...

kawan + masalh + bestpren i giler camni + eh?

beLLa said...

err? equation apakah tuh? ;p

beLLa said...

err? equation apakah tuh? ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails