my beLOVEd follower

Thursday, June 9, 2011

Apa masalahnya lagu mix languange?

Pulanglah sebelum ku runaway
Aku menanti kamu everyday
Aku menunggu dari
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday
Aku tak ingin, tak perlu
Aku dah bingung
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

I bet u guyz mesti tau lagu ni kan. ke ada yang tak tau? memang selalu kita dengar kat radio kan. tapi korang perasan tak what the difference between masa awal2 lagu ni keluar, dengan yang sekarang?? yess. the lyrics had changed! dari mix english, to semua dalam bahasa melayu.

alasan? KITA MESTILAH BERBANGGA DENGAN BAHASA KITA.
cett. apa masalahnya dengan perkataan 'runaway', Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday semua tu?
at least, budak2 boleh belajar hari dalam bahasa inggeris ok. jangan jadi macam isu lagu Seksis, Anita Sarawak dulu. dah berapa minggu juara carta Era, tup tup lagu tu tak boleh dimainkan sebab campur bahasa.

Bukan rosak pun lagu dengan campur bahasa tu. It still understandable kot. Macam mana lagu kita nak ke luar negara kalau setakat letak bahasa asing dalam lagu je, dah nak condemn. tu creativity composer and penulis lirik lah kan. Lagu Pulanglah ni sedap je aku dengar macam dulu. Bila dah tukar 'Isnin Selasa sini sana' macam kureng kena pulak.

I'm not being bias here, cuma nak bagi contoh je. tengok lagu Korea, bukan aku paham sangat pun liriknya. tapi majority lagu diorang mesti diselitkan bahasa inggeris. why? supaya senang outsider follow lagu diorang. Tak payah gi jaoh, lagu citer Cinta Melody tu. Siap masuk kan bahasa Jepun lagi. Takde hal pon. Music is art. Kenapa nak bataskan pulak hasil seni ni?

Bukan kerajaan sendiri dah isukan ' Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkasakan Bahsa Inggeris' ke? Perkasa tang mana camni? time belajar jeke? huh. bosan.

Dah lama sebenarnya nak buat entry pasal neh. tapi arini baru teringat balik. ;p

p/s = Ini hanyalah pendapat aku. Salah sila tegur. Aku tak kesah. Sharing is caring right? ^_^

err. ni lah masalahnya bila taep kat microsoft dulu. laen dah font nya. -_-

12 juta orang sayang aku:

Fathiah Hamim said...

err errr. saya dengaq lagu neh sekali je, masa tuh otw g class dalam car cik nadia.

.

beLLa said...

lah yeke? masa kmoo dengar tu semua bm ke campur?

syrupmasin said...

ohh dah tukar dlm bm eh??

beLLa said...

yup. tp ada je lagi yang bi tu kat radio .

kocix! said...

ske sgt dowh lagu ni..
bkn nye byk sgt mix nye.stakat monday tusday.....tu je. itu pon nak gam

beLLa said...

tu lah pasal. bukan eng sampai rosak lagu ni pon

i'm ezza haniza said...

wowww..bellaa....

jum geli geli..i dah follow u..

http://takkeciksgtpown.blogspot.com/2011/06/geli-geli-je-aku-baca.html

apik pehe said...

hehehe,..tak tahu la apik..
da banyak lagu camtu..huhu

beLLa said...

ezza haniza : geli geli? haha. beyeh2. ^^

beLLa said...

apik pehe : tu lah. tak payah nak heran sangatla camtu kan

Cinta Misteri said...

Pada akk takda pincangnya pown lagu nie. dari segi entertainment, it would be no prob, selagi ia menghiburkan tak salah... masalahnya org yg asyik nak mengomen & mengkritik tue aja, mari kita cabar mereka hasilkan lagu, tengok,,,, ada ker insan2 yg sudi nak dengan & siulkan.

Mental btull...

beLLa said...

betul tu kak. setuju sangat. tak payahla ngan music pon nak patriotik sangat. klw nak sgt cmtu, baek kluarkan lagu2 ghazal je. bru betul nk melayu semua.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails