my beLOVEd follower

Wednesday, January 12, 2011

Fakta tentang Tidur


Aku rasa sebagai student neh, memang tido xmenentu. kalau banyak assignment nak kena setelkan, tido lambat. ade quiz or exam, tido lambat. senang citer life as a student ni sangat sinonim ngan tido lambat. Me myself pon memang paling awal tido dalam kol 2 pagi. If penat sangat tuh laen citer la kan. tp mesti terjaga gak. macam malam tadi 12am aku dah terlelap coz capek sangat. them terjaga kol 3 setengah camtuh, tak tau nak buat ape, study la en.. Its actually sangat2 membahaykan kesihatan you know.. Looks simple, but lets take a look fakta2 neh :

Pukul 9-11 malam : masa untuk badan membuang segala toksin. Pada masa ini, kita seharusnya berada dalam keadaan relaks.

Pukul 11 malam-1 pagi : Proses detoksifikasi berlaku dalam hati, seharusnya dijalankan sewaktu kita tidur.

Pukul 1-3 pagi : Proses detoksifikasi dalam hempedu, juga berlaku semasa tidur.

Pukul 3-5 pagi :Proses detoksifikasi dalam paru-paru. Sebab tu, ada orang yang mudah batuk masa ni.

Pukul 5-7 pagi : Proses detoksifikasi dalam usus besar

Pukul 7-9 pagi : Penyerapan nutrien dalam usus kecil. Masa ni kita MESTI ambil sarapan. JANGAN SESEKALI SKIP WAKTU BREAKFAST ANDA!

Nampak tak kepentingan tido awal? jadi, kita sepatutnya tido paling lewat pun dalam pukul 11 atau 12 malam. tapi aku sendiripon payah nak tido awal sangat. just take it as info for u guyz.

Satu lagi, tido mestilah dalam keadaan gelap. Padamkan lampu. Sebabnya, hormon melatonin akan dihasilkan oleh otak kita pada pukul 2-3 pagi dalam keadaan yang gelap semasa kita tidur. Hormon ini sangat penting untuk immunity badan dan sebagai antioksidan. Selain itu, kita juga dapat menjimatkan elektrik.

tengok cam baby neh. senang je dia tidoq. ;p

9 juta orang sayang aku:

dayah SnoW Heuka said...

warghhh!! yeke?? hbs klo ta tido acane?? huhu tuh la jd ta sihat.. thnks 4 sharing :)

New Entry "im ugly n im proud. enough!! "

padle said...

stdent's life,normal la tu..

kalo x,bile lagi nak merase kan...

beLLa said...

tak sihat tu sebab badan tak dapat nak jalankan tugas dia malam2. sebab tu saket. ;)


padle : betol3. time dah keje nanti laen citer lak xtido. huhu

peah @ peps said...

oo..serious Cik Peah tak tahu..pasal info tu...thanks ya bella

bella..Cik Peah nak masukkan link bella ke Cik Peah bole?

anyway..kalau ada masa...join la contest kat Cik Peah ni..

"Love to me is ...." or "Cinta bagi saya adalah..." Contest by Cik Peah

beLLa said...

sme2. ktepn bru tau jugak. teringat mase talk kecantikan, dia siap bagi cycle tido kte lagi..;)

boleh2.nty kte msukkan link cik peah kat blog kte ye ^_^

Lina_Lin said...

aw,cute baby tue!

beLLa said...

haha. kan3 ;p

aku pencerita said...

biasa la kan..student..tp npe eak student memg jrg tdo awl..heheh

beLLa said...

banyak keje kot nak setel. xpn student kan idop ngan mbe2. banyak je citer nak potpetpotpet. 2 yang payah nak tdo awal. ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails