my beLOVEd follower

Friday, July 29, 2011

Aku dah tau dah buah apa! ^_^

Assalamualaikum semua!
Hye guyz! How ur day today? Selepas Raja Rimba mengalahkan Harimau Malaya dengan lakonan yang manttopp mereka, okayh tak hari Jumaat anda? hihi~ Apepun, redha jela ngan ape keputusan yea anak anak. Ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Lepas ni pasukan Malaysia boleh fokus ntuk sukan Olimpik pulak ;)

So, berbalik kepada persoalan buah apa yang aku timbulkan semalam, I got the answer! Rupa-rupanya, mama bukan cakap dia tak tau tu buah ape, dia suruh tanyakan kat member2, tau tak tu buah apa. Aku yang salah tak tanya mama lebih lanjut ngan eksaited terus buat post pasal buah unik ni. Tapi seyez doe, buah ni memang tak selalu nampak and unik.

Ini adalah BUAH PANDAN a.k.a Pandanus Utilius.
Hamek kau. Dengan nama saintifik aku kasik. haha!

Payah jugak aku nak menggoogle nama pandan ni. Yang selalu kita tau, daun pandan biasa yang kita hiris2 ntuk buat tepung tawar kan. Rupanya Pandan ni macam2 jenis. Ada pandan laut, pandan wangi pandan duri etc etc.

Know what, hasil googlelan aku, rupaya pandan jenis ni selalu ade kat Asia Tenggara, Afrika hingga ke Pasifik. Aku pon fenin nak cari asal usul pokok neh, but at least kita dah tau namanya apa. ;)

Bak kata mama, baru tahun ni pokok tu keluarkan buah tau. Before ni memang takde langsung. Beruntung betul ada pokok unik kat skola mama. No wonderla nama skola pun Pandan Perdana. hihihi~

Ni antara website yang aku jumpa pasal buah ni. Korang boleh usha sendiri la kot.

Guyz, at least arini kita belaja satu buah baru dalam hidup kan? hee~ Another thing is, korang tau tak mengkuang adalah salah satu jenis pandan? ;)

30 juta orang sayang aku:

kutoOobambOo / ericoanaci said...

ingat buah nanas

ifwat said...

mak aih, buah pandan? daun mmg dah daun pandan dah.. tak tau pulak.. hahaha :D :D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

oh pandan laut..dia tumbuh dlm laut ke..hahaha..gurau je..

Okay, now I know :D

stellaizz said...

ingat nenas batu td

beLLa said...

@kutoOobambOo / ericoanaci
oh. tidak yea. ;p

beLLa said...

@ifwat
hehe. daun pandan biasa dah renek. mnela tau ade buah pandan pulak. buah ni besar kot

beLLa said...

@ifwat
hehe. daun pandan biasa dah renek. mnela tau ade buah pandan pulak. buah ni besar kot

beLLa said...

@Fee Hafeezah ketuk keyboard
haha. bley lak camtu. ;p

beLLa said...

@stellaizz
ade ea nenas batu?

ARC™ said...

wehh pandan ni bukan macam daun pandan tu ke? xtau laka de buahh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

owh..baru tau ni buah pandan..mmg 1st time tgklah.. ;)

beLLa said...

@ARC™
thats why aku cakap, ni pandan lain. bukan yang pokok pandan renek tu. tu namanya pandan wangi. ni pandan laut ;)

beLLa said...

@LiLy @ MumMyQiStInA
kte pun bru tau kak. ;)

Fathiah Hamim said...

ooo pandannn. err tak sama ke dengan daun pandan?

TYNTHA LANA said...

arghhhh! ase cam kena tipu pun ada..buah pandan ke?hahahaha. lana ingat, nama lagi canggih la..ye la,tak pernh jumpa,hahaahaha. thanks ya bella! hehehehe

beLLa said...

@Fathiah Hamim
daun pandan yang kita tau tu, pandan wangi. jenis pokok renek. cuba tgk pokok ntuk buah ni, kan laen macam sket

beLLa said...

@TYNTHA LANA
haha. tu la.kte ingt pun nme cam lg gerek ar. jap lagi, buah pandan jea. welcome2. pasni ingat yea nama buah ni. org tnye, ley bajet pandai. ^^

GaDis BuTtErFLy said...

boley mkn x buah tue? unik kot... :)

beLLa said...

boleh rsenye. ade khasiat ntuk berubat. ;)

i'm ezza haniza said...

pandan wangi! :)

Far8 budak baik said...

perghhh misteri betol
hahahahahahahha..
wehhhhh pandaius teuk betol
name buah tu.
haha

The Crows said...

hehe.. good good dear.. isk isk lenkali tanya mama dlu okay.. ;p.
tu la nmpak dah daun pandan tu tp xtau lak buahnye.. thanks dear, dpt new knowledge :)

beLLa said...

@i'm ezza haniza
eh, bukan2. ni pandan laut. pandan wangi kita buat tepung tawar tu

beLLa said...

@Far8 budak baik
hehe. idak la misteri sangat kot. er,nama buah ape plak tu weh? ;p

beLLa said...

@The Crows
hehe. ok sis. mama kat skola time tu. mne nak tanya. welcome2. ;)

Xavi De said...

ohtidakkk...ken belis dis...
pakcik slalu tgk pandan atas tanah jer, xpernah tgk yg kat pokok...
a'ah, baru perasan yg daun dia cam pandan....:p

APAN said...

kira mengkuang pun dlm keluarga pandan gak la ni.huhu...

beLLa said...

@Xavi De
hehe. ken belis takpe, jgn ikan bilis. haha. tu lah kan. yang ni mmg rare pun nak jumpa. slalu yang pandan wangi tu. ;)

beLLa said...

@APAN
yup2. kan daun dia cam sama sket ;)

Anonymous said...

That was a really fun read!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails