my beLOVEd follower

Saturday, July 30, 2011

Apa itu Sandwich Generation?

Hye Guyz! Apa kabar semua? gud2. Awal2 aku nak mintak maaf sebab mungkin after this, aku akan kurang update blog balik macam selalu sebab start this Monday, aku dah kena mula kerja. Insya-Allah ada masa aku akan jalan jalan kat blog korang yea sayang semua ^^

So, ilmu ntuk hari ini adalah... tentang SANDWICH GENERATION. Ada sape2 tau tak generasi apakah itu? Based on pertanyaan aku kat Formspring, majoriti, er bukan. semua menjawab tidak pernah dengar dan tidak tahu. Meh sini aku kasi tau korang ye.

Sandwich Generation tu adalah mak anda. Ye. Aku tak tipu. Generasi sandwich atau lebih dikenali sebagai generasi pertengahan bertanggungjawab keatas parent mereka dan dalam waktu yang sama, mereka mempunyai tanggungjawab keatas anak-anak mereka.

Paham anak anak semua?

Contoh seperti gambar diatas ni ^^

Mungkin korang tak biasa dengar kot kalau aku cakap sandwich generation ape semua, padahal mende tu ada dalam family korang jugak. ;)

Another thing is, generasi pertengahan ni jugak ada masalahnya sendiri. Contoh, nak melayan kerenah nenek kita lagi, nak melayan kerenah kita sebagai anak lagi. Banyak diorang nak kena pandai bahagikan kasih sayang etc. Tapi semakin meningkat umur kita, semakin bijaklah kita handle segala masalah dalam hidup ni kan? So dont worry guyz. ^^
btw, bukan mak2 je tergolong dalam generasi ni, semua yang ada parent dan ada anak termasuk sekali. Ok? ;) Kalau anda dah ada anak and still ada parent, SYABAS! Anda sudah tergolong dalam generasi sandwich ini. Nyum2~

p/s = Kalau kes aku yang selalu tersepit antara nenek ngan mama aku ni, generasi ape pulak ye? haha

10 juta orang sayang aku:

syafiqakarim said...

oh..baru tahu.huhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sis pun baru tau.. ;)

Aefa Aerisya said...

eaa? baru tau huhu.. tq..

kotak bulat said...

oo...bru tau.. mekasih untuk satu lg istilah yg menarik.. :)

beLLa said...

@syafiqakarim
gud2 ^^

beLLa said...

@LiLy @ MumMyQiStInA
okla cmtu. at least dpt tau something new ^^

beLLa said...

@Aefa Aerisya
welcome2 ^^

beLLa said...

@kotak bulat
hihi. sama2 ;)

aswadz said...

yg penting sandwich sdp. hehehe...

beLLa said...

@aswadz
haha. betul3 :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails