my beLOVEd follower

Tuesday, July 26, 2011

Dilema antara mama dan nenek

Hye guys! Korang penah tak alami keadaan diluah mati mak, ditelan mati nenek? *aku ubah sikitla ntuk selaraskan dengan kondisi aku sekarang ni. Kalau korang tak paham lagi, meh aku kasi contoh.
CARA NAK MASUKKAN GARAM DALAM LAUK.

Nenek ajar aku amek je garam guna tangan. Then sukat jela sendiri time nak masukkan dalam masakan tu.

Mama pulak, time aku nak buat macam nenek ajar, dia cakap ;
MAMA : 'Eh,pakaila sudu tu. Nape selekeh sangat pakai tangan ni?'
AKU : 'Nenek ajar camni la mama'
MAMA : 'Tu nenek kau. Ngan mama buat cara mama'
*sigh.

CARA MASUKKAN AIR ASAM DALAM LAUK.

Mama ajar tenyeh2 asam tu dalam mangkuk dulu then masukkan air asam je dalam masakan. Biji jangan masukkan.

Nenek pulak slumber je masukkan ngan biji2 sekali. Dia amek asam tu, basuh sket, then terus masuk dalam masakan. Aku pun tanyalah ngan nenek,
AKU : 'Takpe ke masukkan biji tu sekali nek? Kan selalu kte masukkan air dia je?'
NENEK : 'Bukannya orang nak telan bijik tu pon'
AKU : 'Tapi mama buat laen. Adik pun buat cam mama.'
NENEK : 'Ala, tu cara mak kau. Aku laen.'
*another sigh -__-"

Rasanya banyak lagi percanggahan pendapat antara nenek n mama aku neh. Ni sebagai contoh yang aku alami jela. Aku lagi prefer masak sorang2 kat dapur dari tolong mereka masak. Banyak benor salahnya. haih~ Korang ada gak tak kena camni? ;p


22 juta orang sayang aku:

Fathiah Hamim said...

aku takda nenek so takda dilema. hehe
tapi garam aku pakai tangan, yalah secukup rasa kan.
air asam guna air je, nama pun air. =D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..dlm dilema..
kita biasanye garam guna sudu..& klu asam tu..mmg x masukkan biji dia.. ;)

farisya!!!! said...

pnh kne gak...ble msk cucur mak org kalo nk msk cucur yg mak org gne sudu tpi arwh tok org gne tgn je...org kne mcm bella gak la kne tgor mcm 2 jgk la..hahaaha...mcm2...

beLLa said...

@Fathiah Hamim
aku pun suka pakai tgn. ala2 cam pro gituh. haha. tula pasal, nenek msuk ngan biji2 skali tau. pelik

beLLa said...

@LiLy @ MumMyQiStInA
ohh. tu kre ikut gaya mama lah. hee~

beLLa said...

@farisya!!!!
haha! samalah!nak sep! ;p lupa nak wat pasal cucur lak.

nurul honey said...

haha..nurul masak ikut style nurul je..tp mak ngn nenek same je sbb mak belajar masak pun dgn nenek..haha~~

Asha said...

hahaha. baik masak sorang2 je mcm tu en. xpe, masak ngan mama ikut cara mama. masak ngan nenek ikut cara nenek.

yui92 said...

huhuhu lawak2... beza org veteran ngn org moden..kot?

beLLa said...

@nurul honey
senangla camtu. tp plek gak, awat my mom tak masak ikot cre nenek? mesti blaja laen2 claz neh ;p

beLLa said...

@Asha
betul2.tp nty tak tau pulak mne betul mne salahkan? ;p

beLLa said...

@yui92
boleh dikatakan camtula kot. hee~

Muhammad Burn said...

jgn anda pun jd gitu sudah. hehe

beLLa said...

@Muhammad Burn
hehe.arap2 takla. tp risau klw ade anak,dia lak kompius nak ikot mak ke nenek dia. haha

shedameor said...

opah selalu suruh tolong dia kat dapur tapi mak pulak tak bagi. katenye rimas banyak2 tangan kat dapur. sempoi tak mak sheda ? haha

Cik Bell said...

hahha..alahai..xpenah pulak mengalami dilema kritikal camnie sbb xde nenek,tggu ada mak mertua baru ada dilema agaknya.haha..senang cter an,klu dgn nenek,ikut cara nenek,klu dgn mama,ikut cara mama,klu sndri2 masak,kita bantai je,,haha

Xavi De said...

pakcik slalu tolong mak atau akak kat dapur, mmg xde masalah...
sbb pakcik tolong makan...hehe

beLLa said...

@shedameor
hehe. sempoi abess! kte lak nenek tak bagi nyebok sgt. dia tak suka org kacau dapor dia ;p

beLLa said...

@Cik Bell
hehe. itulah yang sedang diamalkan. tp kdg2 terbiasa ngan mama, lupa nak ubah bila ngan nenek. kan payah camtu ;p

beLLa said...

@Xavi De
adeh. tlg makan mnela susa.ish3

schaze zainn said...

nasib baik apa nenek schaze ajar sama mcm ibu ajar juga..ekeke xP

beLLa said...

@schaze zainn
senangla camtu kan. takde nak susa2 ikut cre sape ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails